Vad är Landsbygdsriksdagen?

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland och hölls senast på Åland. År 2021 står Östra Nyland som värd!

Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen ordnas i Lovisa den 25-26.3.2021. Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden. Även gräsrotsrörelserna i städerna är välkomna med, för utmaningarna är ofta de samma fast omgivningen varierar.

Utvecklingsförening SILMU rf står som arrangör för Landsbygdsriksdagen 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket.

Gilla oss på Facebook


 

Inlägg om Landsbygdsriksdagen 2016 finns här

Landsbygdsriksdagens resolution 2016 finns här


 

Motioner bildar underlag för diskussionerna 2018

Inkomna motioner bildar underlag för kommande diskussioner om landsbygdens framtid. Motionerna kommer att föras vidare både på nationell och Europeisk nivå, till våra politiska partier inför kommande regeringsförhandlingar och till den Europeiska landsbygdsriksdagen senare i höst. 

Som deltagare har ni möjlighet att påverka vilka frågor som förs fram från Landsbygdsriksdagen.

Motioner och idéer kan lämnas in på förhand till info@leader.ax

 

Liz Mattsson och Anita Lundin: Skördefesten och Åland Grönskar

Temaföreläsning lördag 6 oktober kl. 15.00-15.45, en av två valbara - mer info i programmet!

 

Liz och Anita är projektledarna bakom de framgångsrika lokala eventen Skördefesten på Åland och Åland Grönskar. Med aldrig sinande entusiasm, stenkoll på kvalitet och massor med hårt jobb har dessa kvinnor utvecklat evenemangen som lockar inte bara lokalbefolkningen utan även blivit en tradition och en populär besöksanledning för grannar i närregionerna och runt om i Skandinavien.

 

Under sin temaföreläsning delar Liz och Anita med sig av både fakta och visioner, de goda exemplet och varför eventen fortsätter engagera och växa.

Hela seminarieprogrammet finns här!

Skördefesten

Åland Grönskar

Leader Åland
29.03.2018 kl. 10:20

Jerry Engström Levande landsbygd

Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl. 14.00 OBS ny tid!

 

En otroligt populär föreläsning som hyllats av åhörare från hela Sverige – såväl kommuner, företagare och organisationer. Denna föreläsning tangerar området destinationsutveckling men lägger än mer fokus på just landsbygdens möjligheter.

Under föreläsningen går vi igenom grunden till vad som får en landsbygd att växa – Samsyn, Särskiljning och Samarbete. Föreläsningen är fylld med inspirerande exempel och konkreta tips på hur man går tillväga för att lägga grunden till en levande landsbygd – tillsammans. Föreläsningen ger framtidstro och konkreta modeller som är enkla att ta till sig av men ger stor effekt när de väl utförs. Kort och gott en perfekt energi-injektion under landsbygdsdagar och liknande sammankomster där man vill ta nästa steg i utvecklingen.

Föredraget lyfter vikten av:

1) Samsyn – Så skapar ni en enad vision med konkreta mål.

2) Särskiljning – Så tar ni er genom bruset.

3) Samarbete – Tillsammans för en levande landsbygd.

Hela programmet finns här!

Jerry Engström

Marknadschefen, turismentreprenören och inspiratören med erfarenhet och dokumenterad framgång inom multinationella, mellanstora och små företag. På meritlistan hittar vi bland utmärkelser som Sveriges Bästa Marknadschef, nomineringar till Stora Turismpriset och Årets Platsmarknadsförare samt priser som Årets Landsbyggare och Årets Nyföretagare.

Jerry är en flitigt anlitad föreläsare och workshopledare inom varumärkesbyggande, turism och destinationsutveckling samt entreprenörskap.

Jerry Engström

(den fina bilden på Jerry är från Jerry Engströms YouTube-sida)

Leader Åland
17.04.2018 kl. 10:18

Clara Lidström & Annakarin Nyberg om Digitalt entreprenörskap

Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl. 10.00-11.00 (Clara och Annakarin håller även en workshop på ämnet 12.30-13.30) OBS workshop ny tid!

 

Internet och sociala medier har skapat en maktförskjutning i samhället som innebär att grupper som sällan kommer till tals nu har en plattform. Nya entreprenörer växer fram och inte sällan är de kvinnor bosatta på landsbygden som använder digitaliseringen till att skapa förutsättningar för digitalt entreprenörskap och företagande. Lyssna på framgångsrika entreprenören och influencern UnderbaraClara Lidström och internetforskaren Annakarin Nyberg som gjort sig känd för att lyckas presentera forskning på ett underhållande och begripligt sätt. Tillsammans föreläser de om ämnen som digitalt entreprenörskap, kommunikation och relationsskapande genom sociala medier. Med glimten i ögat levererar duon intressant dynamik, humor och reflektion. En oslagbar kombination som bjuder både på forskarens och entreprenörens syn på digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Programmet finns här

 

Clara Lidström: fotograf, författare och entreprenör

Clara Lidström, grundare av Underbaraclara, är idag en av Sveriges stora digitala influencers. Lidström medverkar regelbundet i SVT och SR genom bland annat programmen Claras Gård i Go’kväll, De obekväma och radioprogrammet Husmorsskolan i P1. 2017 utsågs Underbaraclara till Årets Tidskrift av Internetworld.

 

Dr. Annakarin Nyberg: Internetforskare, författare och entreprenör.

Annakarin Nyberg är disputerad internetforskare, prisbelönt pedagog och författare till bland andra böckerna Digitalt entreprenörskap, Sociala medier och härskartekniker. Nyberg medverkar ofta som expert i radio, TV och tidningar och ger svar på frågor som rör samhällets digitalisering. Sommaren 2017 var Annakarin värd i Sveriges Radios program Sommar i P1.

 

Duon Lidström och Nyberg har skrivit en serie prisbelönta kunskapsböcker för barn som översatts till 12 språk, skapat kunskapsprogrammet Livet på nätet för P1

2016 och 2017 lanserade Lidström och Nyberg det gemensamma klädmärket Miss Clarity.

Leader Åland
10.04.2018 kl. 10:18

Mikael Björklunds Smakbyn

Mickes personal välkomnar oss till Smakbyn på Nordisk Afton den 5 oktober - mer info i programmet här!

https://landsbygdsriksdagen.fi/program_och_boende/

Känd från tv och de egna kokböckerna är Micke du och vän med oss alla. Gäster och lokala, de som bara hälsar på eller spenderar timmar runt borden i den trivsamma restaurangen. Mickes generositet, värme och omtanke möter alla och de kluriga underfundigheterna finns både i känslan, i mottagandet och i inredningen. Just denna kväll är Micke dubbelbokad men vi kan vara trygga i att värdskapet och serveringen sker i hans hjärtevarma anda!

Och, under helgen dyker Micke nog upp, någonstans :D

Smakbyn

(den fina bilden på Micke är från Smakbyns hemsida)
Leader Åland
03.04.2018 kl. 10:10

Anmälan är öppen!

Välkommen att anmäla dig till Landsbygdsriksdagen här: 

 

Leader Åland
28.03.2018 kl. 11:16

VÄLKOMMEN TILL ÅLAND PÅ LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2018!

 

Närmare information om föreläsarna kommer snart,
men bekanta er redan nu med programmet
under fliken Program och boende. 

Registrering öppnas innan påsk!

Leader Åland
28.03.2018 kl. 11:10

 

LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2016 blev en lyckad tillställning!

Det bjöds på intressanta föreläsare, däribland Frank Erichsen, känd från den danska TV:serien "En tvättäkta lantis". Han berättade om självhushållning och sitt liv på Kastanjegården på Jylland. Vi fick också lära oss om "Storytelling" som metod inom landsbygdsutvecklingen. Det ordnades workshops med intressanta och aktuella ämnen samt en talkshow med gäster som alla på ett eller annat sätt "sticker ut". Just detta med "Att sticka ut" var temat för denna Landsbygdsriksdag.


Bonderöven – Hundra procent bonde – En tvättäkta lantis – Den danske bonden


Kärt barn har många namn. Frank Erichsen, känd från TV-serien om den danske bonden, lever sin dröm som självförsörjande bonde på en gammal gård i närheten av Grenå i Danmark. Ett självförsörjande lantbruk som drivs på ett hållbart sätt och med gamla metoder är drömmen för Frank och hans familj. 
Frank Erichsen kommer att medverka i den finlandssvenska landsbygdsriksdagen, som denna gång hålls på Lärkkulla i Karis 22 – 23.10.2016. 
Temat för landsbygdsriksdagen är ”Våga sticka ut” och på programmet hittar du också mycket annat intressant.

Din anmälan vill vi ha senast 30.9.2016.
 

VÄLKOMMEN TILL LANDSBYGDSRIKSDAGEN!

 


DEN FINLANDSSVENSKA LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2016

Tid:        22-23.10.2016

Tema:    Våga sticka ut!

Plats:     Lärkkulla, Lärkkullavägen 22, Karis

Karta finns här


 

Ställningstagande från den Europeiska landsbygdsriksdagen i Österrike 4-6.11.2015

 

 

240 deltagare från 41 länder i Europa skrev ett ställningstagande kring viktiga frågor för landsbygden. Ur innehållet kan plockas bland annat att visionen är att Europas landsbygdsområden i framtiden ska vara levande, inkluderande och hållbara samhällen. Landsbygden kan därmed bidra till ett välmående, fredligt, rättvist och jämställt Europa.

Denna vision ska uppbyggas genom att möjliggöra för unga människor att stanna i eller flytta till landsbygdsområden. Unga ska lockas genom arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter, tillgång till mark och bostäder samt sociala och kulturella aktiviteter.

Landsbygdstjänster och infrasturktur. Butiker, post, primärvård, kollektivtrafik och social infrastruktur är avgörande för landsbygden tillsammans men vattenförsörjning, avloppssystem, elektricitet, engergisförsörjning mm. Avsaknaden eller nedmonteringen av denna infrastruktur kan bidra till en ond cirkel som ytterligare försvagar landsbygden.

Ett samarbete mellan det civila samhället (föreningar, organisationer) och offentliga myndigheter på jämlika grunder är en förutsättning för ett levande samhälle.

Paralleller till den Finladssvenska landsbygdsriksdagen

Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Pedersöre behandlade delvis samma frågor bland annat gemenskapstänkande, utbildning, underlättande av byggande på landsbygden och huruvida statliga och kommunala myndigheters planer står i konflikt med landsbygdens intressen.

 

Hela det Europeiska manifestet finns att läsa på http://europeanruralparliament.com/index.php