Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland och hölls senast på Åland. År 2021 står Östra Nyland som värd!
Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen ordnas online 25.3.2020. Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden. Även gräsrotsrörelserna i städerna är välkomna med, för utmaningarna är ofta de samma fast omgivningen varierar.
Utvecklingsförening SILMU rf står som arrangör för Landsbygdsriksdagen 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket.
Gilla oss på Facebook
Landsbygdsriksdagens resolution 2016 finns här
Inkomna motioner bildar underlag för kommande diskussioner om landsbygdens framtid. Motionerna kommer att föras vidare både på nationell och Europeisk nivå, till våra politiska partier inför kommande regeringsförhandlingar och till den Europeiska landsbygdsriksdagen senare i höst.
Som deltagare har ni möjlighet att påverka vilka frågor som förs fram från Landsbygdsriksdagen.
Motioner och idéer kan lämnas in på förhand till info@leader.ax
"Under den finlandssvenska Landsbygdsriksdagens förberedande webbinarium 11.9 föreläste Josefina Syssner, som är biträdande professor i kulturgeografi, författare och föreläsare, om att krympa smart. Syssner tog fasta på tre punkter under sin föreläsning (som var inspelad): befolkningsutvecklingen på landsbygden, landsbygden och coronapandemin, samt landsbygdens resurser.
Hälften av kommunerna i Sverige har mindre befolkning än vad de hade på 1970-talet. Det finns mer folk i kommuner nära städer. Men befolkningsunderlaget minskar och det är svårare för företagen. Det är ändå orimligt med befolkningstillväxt överallt. Krympande kommuner kan ha tillväxt (plan A) som mål eller anpassning till mindre befolkning (plan B).
Beträffande coronapandemin så är det ingen som vet vad för påverkan den har på landsbygden. Det som däremot har påverkat landsbygden är globaliseringen, urbaniseringen och rörlighetsnormen. Men alla dessa tre saker har dock under coronan fått sig en näsbränna.
Vad gäller landsbygdens resurser, talade Syssner om den formella och informella planeringen. Till den formella planeringen hör kommuner, näringsliv o.s.v., medan den informella planeringen inkluderar föreningar, byalag m.m. Resurserna inom den informella planeringen är finansiella (finansiella resurser att skapa utbud), materiella (t.ex. dra nytta av tomma byggnader på landsbygden), mänskliga (t.ex. äldres erfarenheter) och organisatoriska (att enas kring något som ger bättre förutsättningar).
Utöver Syssner föreläste även landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare Christell Åström om Landsbygdsbarometern 2020 och Ann-Sofi Backgren från SLF/IDNET om sociala innovationer och smarta byar. Webbinariet, som öppnades av riksdagsledamot Anders Norrback, avslutades med workshops. Webbinariet genomfördes i ett samarbete mellan PRO AGRIA Svenska lantbrukssällskapens förbund, Svenskfinlands Byar, IDNET, Landsbygdspolitik.fi, Leader SILMU och SILMU-byar."
Kom med och lyssna, diskutera och ställa frågor. Dagen avslutas med Workshops som ger svar och innehåll för Landsbygdsriksdagens resolution i mars 2021.
Länk till inbjudan och program>>>
Intressanta och aktuella föreläsningar av bl.a. Josefina Syssner(Sverige) och Micke Larsson (Åland)
Josefina Syssner (Sverige), biträdande professor i kulturgeografi, författare och föreläsare – flitigt anlitad i de nordiska länderna för att ge perspektiv på landsbygd, urbanisering och lokal utveckling
Micke Larsson, utvecklings- och hållbarhetsstrateg vid Ålands landskapsregering och huvudsekreterare för nätverket bärkraft.ax (och dess utvecklings- och hållbarhetsråd). Medlem i nordiska ministerrådets expertgrupp för hållbar utveckling samt suppleant i Finlands kommission för hållbar utveckling
09.30 Virtuellt kapprum
10.00 Riksdagsledamot Anders Norrback öppnar webinariet
10.15 Landsbygdens tid är nu? - Om Corona och konsten att krympa smart, inspelad föreläsning av Josefina Syssner
11.00 Landsbygden är vinnare i ett hållbart Finland, Micke Larsson, Ålands landskapsregering
Lunchpaus 11.45-12.45
12.45 Landsbygdsbarometern 2020, Christell Åström, landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare
13.00 Sociala innovationer och smarta byar, Ann-Sofi Backgren, SLF, Landsbygdspolitiska Rådets sekretariat, IDNET
13.15 Workshops (välj i vilken du vill delta)
1. Distansarbete och multilokalitet
2. Smart anpassning och hållbarhet i Svenskfinland och på Åland
3. Nya former för företagande på landsbygden och skärgården
14.00 Genomgång och sammandrag av dagen
14.30-15.00 Virtuellt kaffe för dem som vill "hänga kvar"
Anmäl er med senast 8.9. till li-marie.santala@silmu.info (SILMU-byar) så får ni en länk till webinariet.
Information:
Ann-Sofi Backgren, +358 (0)50 522 2642, SLF
Christell Åström, +358 (0)29 516 2030, JSM
Li-Marie Santala,+358 (0)40 158 8038, SILMU-byar
Föreläsnig av Josefina Syssner, prefekt och biträdande professor på Linköpings universitet
Riksdagsledamot Anders Norrback
Landsbygdsbarometern, hållbarhet i Svenskfinland och smarta byar.
Workshoppen ger svar och innehåll för Landsbygdsriksdagens resolution i mars 2021
Dagens program och länk till anmälningsblankett i augusti.
Landsbygdsriksdagen har enligt tradition arrangerats vartannat år runt om i landskapen i Svenskfinland och hölls senast i Mariehamn år 2018. Östnyland står som värd, då den sextonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen nu ordnas i Lovisa 25-26.3 2021. Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland och är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden. Dagarnas huvudtema är platsoberoende arbete och hållbar utveckling.
För att inte helt missa chansen att träffas redan det här året ordnas ett webbseminarium 11.9 med samma teman som den egentliga landsbygdsriksdagen.
Vi uppdaterar den här webbsidan efterhand med program, anmälningsdatum och aktuella ämnen som berör landsbygdsutveckling under våren.
Gilla landsbygdsriksdagen på Facebook www.facebook.com/finlandssvensklandsbygdsriksdag
Kontakta oss om du har frågor eller önskemål om dagarna:
Li-Marie Santala, byarådgivare: li-marie.santala@silmu.info eller 040 158 8038
Tiina Kurki, kanslichef: tiina.kurki@silmu.info eller 040 359 4166
TACK alla deltagare, arrangörer och föreläsare för en inspirerande landsbygdsriksdag på Åland!
På söndagen fastställdes en resolution som finns att läsa här >>
Silverskär Islands består av flera olika öar – bl a Silverskär, Sviskär och Klobben.
I 30 år har man bedrivit verksamhet ute i den åländska skärgården med fokus på möten, kalas eller enbart skön avkoppling. Unikt för varje sällskap är att man alltid har sin ö exklusivt för sig själv, och vi skräddarsyr varje enskild förfrågan enligt gästens önskemål.
Silverskär och Klobben passar bra för möten eller konferens och man kan välja att stanna över dagen eller flera nätter, i total avskildhet kan man koncentrera sig på jobbet och modern teknik finns givetvis tillgängligt.
På Silverskär ser vi måltiderna som en viktig del av upplevelsen. Därför lägger vi ner hela vår själ i maten vi serverar. Det gäller allt från att hitta råvaror av högsta kvalitet och tillreda dem på ett respektfullt sätt till att förmedla matens historia till dig som är gäst.
När du äter hos oss ska du känna den genuina skärgårdskänsla som genomsyrar våra öar även i maten. Därför låter vi årstiderna bestämma menyn. Köket har även ett nära samarbete med jordbrukare och fiskare i trakten.
Se gärna mera på: www.silverskar.ax
Silverskär är sedan 2014 miljöcertifierat enligt Green Key och sedan 2016 även vår restaurang. Silverskär arbetar utifrån Grens Keys strikta miljökriterier, vilket innebär att även gästerna bidrar till miljöns välmående. Silverskär arbetar med lokala produkter/producenter och har gärna en inblick i hela kedjan från jord till bord.
Silverskärs platschef Johan Mörn har ett starkt engagemang för skärgården och Östersjön. Johan Mörn är en naturmänniska med ett brett kunnande om naturen och förändringar i den. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter och engagerar även andra i frågor kring natur och miljö. Han har bland annat myntat begreppet axgan för att föra fram den åländska maten och varit initiativtagare för att restaurera fiskelägen ute i havsbandet, bland annat på Kråkskär och Rannöarna.
Fia Karlsson har varit en del av Silverskärs team i snart 5 år och jobbar i första hand med bokning och försäljning av de olika öarna. Fia har stor serviceanda och social kompetens och rör sig lika vant på kontor och säljevent som ute bland gästerna.
Landsbygdsområdens speciella förutsättningar negligeras i stor utsträckning när stora reformpaket ritas upp. Landsbygdssäkring har blivit en etablerad term för att beakta beslutskonsekvenser för landsbygden. Den bakomliggande tankegången är att konsekvenser av beslut är olika för till exempel tätorter, periurbana områden, landsbygd och glesbygd. Landsbygdssäkring innebär i praktiken att säkerställa att invånare bosatta överallt i landet får en likvärdig politisk behandling, det vill säga att de olika förutsättningar som råder i olika delar av landet beaktas i planeringsskedet av politiska beslut. Som benämningen antyder är det ofta konsekvenserna för just landsbygden som negligeras i beslutsfattandet. Samtidigt har landsbygdssäkring framförallt genomförts som konsekvensbedömningar i centralförvaltningen, vilket rimmar illa med behovet av platsbaserad utveckling som till exempel EU driver. Projektets huvudsyfte är att vidareutveckla metoden speciellt ur ett regionalt och lokalt perspektiv på så sätt att metoden kan operationaliseras också på fältet beaktande till exempel språkförhållanden. Landsbygds- och vårdreformen utgör den underliggande förändring som studeras.
Projektet kommer att specialstudera tre typer av landsbygdsområden (skärgård, perifera landsbygdscentrum, randområde för pendling) med målsättning att teckna en bild av deras påverkansmöjligheter samt tillgänglighet till service. Projektet går sedan in i de aktuella områdena och för en dialog och arrangerar workshops med målsättningen att hitta nya typer av lösningar till de problem som identifieras som centrala. Vad finns det för möjligheter för de olika landsbygdstypområdena att själva driva landsbygdssäkring genom att till exempel arrangera samhällsservice på nya sätt? Projektet riktar sig även till landskapsnivån och den förändringsprocess som är på gång där. Projektet genomförs i Österbotten, med ett upplägg som möjliggör att handlingsmodeller överförs annanstans.
Kenneth Nordberg, doktor i statskunskap, är verksam som forskare vid enheten för Demografi och landsbygdsforskning vid Åbo
Akademi i Vasa. Nordbergs forskning fokuserar på regional utveckling, demokrati och deltagandemodeller, innovationssystem samt urban-rurala relationer. Nordberg har deltagit i forskningsprojekt som berört transnationellt lärande, deltagandeprocesser och innovations- och industriutveckling. För närvarande är Nordberg engagerad i projekt som studerar naturresursförvaltning och digitalt deltagande.
Passa på att upptäcka ett Mariehamn i höstskrud på en promenad genom allén som sträcker sig från hamn till hamn och som kan ståta med ett sevärt museum i var ände.
I västra hamnen finns
och där den lindkantade allén slutar i öster, vid Lagtingsbyggnaden, samlas åländsk historia och kultur i
Värt att veta om Mariehamn och dagsfärska tips på aktiviteter hittar du på hemsidan för
Är du på jakt efter minnen att ta med hem? lokalt hantverk? roliga och annorlunda second hand fynd? ersätta en glömd tandborste? Det ordnar sig!
Det bjöds på intressanta föreläsare, däribland Frank Erichsen, känd från den danska TV:serien "En tvättäkta lantis". Han berättade om självhushållning och sitt liv på Kastanjegården på Jylland. Vi fick också lära oss om "Storytelling" som metod inom landsbygdsutvecklingen. Det ordnades workshops med intressanta och aktuella ämnen samt en talkshow med gäster som alla på ett eller annat sätt "sticker ut". Just detta med "Att sticka ut" var temat för denna Landsbygdsriksdag.
Kärt barn har många namn. Frank Erichsen, känd från TV-serien om den danske bonden, lever sin dröm som självförsörjande bonde på en gammal gård i närheten av Grenå i Danmark. Ett självförsörjande lantbruk som drivs på ett hållbart sätt och med gamla metoder är drömmen för Frank och hans familj.
Frank Erichsen kommer att medverka i den finlandssvenska landsbygdsriksdagen, som denna gång hålls på Lärkkulla i Karis 22 – 23.10.2016.
Temat för landsbygdsriksdagen är ”Våga sticka ut” och på programmet hittar du också mycket annat intressant.
Din anmälan vill vi ha senast 30.9.2016.
VÄLKOMMEN TILL LANDSBYGDSRIKSDAGEN!
Karta finns här
240 deltagare från 41 länder i Europa skrev ett ställningstagande kring viktiga frågor för landsbygden. Ur innehållet kan plockas bland annat att visionen är att Europas landsbygdsområden i framtiden ska vara levande, inkluderande och hållbara samhällen. Landsbygden kan därmed bidra till ett välmående, fredligt, rättvist och jämställt Europa.
Denna vision ska uppbyggas genom att möjliggöra för unga människor att stanna i eller flytta till landsbygdsområden. Unga ska lockas genom arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter, tillgång till mark och bostäder samt sociala och kulturella aktiviteter.
Landsbygdstjänster och infrasturktur. Butiker, post, primärvård, kollektivtrafik och social infrastruktur är avgörande för landsbygden tillsammans men vattenförsörjning, avloppssystem, elektricitet, engergisförsörjning mm. Avsaknaden eller nedmonteringen av denna infrastruktur kan bidra till en ond cirkel som ytterligare försvagar landsbygden.
Ett samarbete mellan det civila samhället (föreningar, organisationer) och offentliga myndigheter på jämlika grunder är en förutsättning för ett levande samhälle.
Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Pedersöre behandlade delvis samma frågor bland annat gemenskapstänkande, utbildning, underlättande av byggande på landsbygden och huruvida statliga och kommunala myndigheters planer står i konflikt med landsbygdens intressen.
Hela det Europeiska manifestet finns att läsa på http://europeanruralparliament.com/index.php